Obróć urządzenie do pozycji poziomej
closeINFO ZET DOM

FUNKCJA: Budynek mieszkalny jednorodzinny
LOKALIZACJA: ul. Żonkilowa, Wawer, Warszawa

POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 270m2
POWIERZCHNIA DZIAŁKI: 1250m2
ROK: 2018/2019

INWESTOR: Prywatny

AUTOR: arch. Paweł Lis

KONSTRUKCJA: CYBA

FOTO: Radek Gałczyński

 

Na warszawskim Wawrze, pośród czerwonych skośnych dachów, wyrósł współczesny klinkierowy pawilon w kształcie litery „Z”.

Długa wąska działka przy ul Żonkilowej 31 stała się inspiracją do zaprojektowania  prostopadłego domu z dwoma dziedzińcami.

W górnej części litery „Z”, od strony południowo-zachodniej, znajduje się zielony dziedziniec, który skupia uwagę mieszkańców domu. Szerokie okna parteru oraz pokoi na piętrze skierowane są w jego stronę. Zewnętrzna strefa wypoczynku została zadaszona lekkim stropem podpartym tylko na jednej ścianie od strony domu. 

 Parter został podzielony na dwie strefy. W dziennej znajduje się duży przeszklony salon z jadalnią oraz otwarta kuchnia. W tej części domu zlokalizowany jest również gabinet i pracownia. W strefie nocnej mieści się sypialnia z łazienką i garderobą. Przestrzenie rozdziela korytarz z jednobiegową linią schodów, opartych na surowej betonowej ścianie.

Na piętrze, w środkowym przęśle litery „Z", znajdują się przeszklone z dwóch stron pokoje dzieci z niezależną łazienką.

Drugi dziedziniec od strony północno-wschodniej tworzy dolna część litery „Z''. Tutaj znajduje się wejście do domu oraz szeroki podjazd do garażu.

Dom został zaprojektowany dla współczesnej rodziny 2+2. Inwestor, który ma upodobanie do czystej i oszczędnej w wyrazie architektury zdecydował się na wykończenie elewacji plytką klinkierową w kolorze kości słoniowej typu,, OSLO” firmy Roben. Wielkoformatowe okna w antracytowych ramach aluminiowych, których wysokość w parterze wynosi 3m posiadają pakiet 3 szybowy i ,,ciepłą ramkę”. Na parterze i piętrze wyjście ze wszystkich pokoi na tarasy zapewniono poprzez zastosowanie okiennego systemu przesuwnego typu HS.

We wnętrzu na podłogach został wylany szary mikrocement a w łazienkach położono wielkoformatowy gres. W środku budynku została zachowana surowa żelbetowa ściana konstrukcyjna, która stanowi tlo i wsparcie dla stalowych schodów wspornikowych.

Takie wykończenie domu podkreśla jego ascetyczny ponadczasowy charakter.

Mocno przeszklony budynek został zaprojektowany w prosty i funkcjonalny sposób. Całość dobrze wpisuje się w teren i dzięki lekkiej kompozycji zyskuje charakter zabudowy pawilonowej.